Het Laag Frequent Geluid (LFG) is in Nesselande nog steeds aanwezig en voor veel mensen (bewust, maar ook onbewust!) hoorbaar. Mensen die gezondheidsklachten hebben, maar niet weten waar het vandaan komt, roepen wij op om dit te melden. Het gaat voornamelijk om de volgende klachten:
- een zwaar gevoel in, of druk op het hoofd;
- hoofdpijn;
- druk op de borst;
- slapeloosheid of onrustig slapen;
- vermoeidheid;
- hartkloppingen;
- irritatie/ergernis/stress.
Indien u op welke wijze dan ook hinder ondervindt van het LFG, verzoeken wij u dringend dit te melden bij DCMR. Dit kan telefonisch (010) 47 33 333 of via het klachtenformulier.
Naast de melding aan DCMR stellen wij het op prijs als u tevens een mailtje stuurt aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat wij een lijst van 'gedupeerden' kunnen aanleggen. Indien u buiten het bereik van 'Nesselanders' mensen kent, die ook hinder ondervinden van het LFG, zou u dan zo vriendelijk willen zijn om hen hierop te attenderen. Het gaat om bewoners van Ommoord, Zevenkamp, delen van Capelle, Oosterflank, Zevenhuizen, delen van Nieuwerkerk enz.
Onder het motto 'Samen Sterk' hopen wij binnenkort weer te kunnen genieten van onze nachtrust!
Citaat van de website 'Meldpunt Gezondheid & Milieu':
Onder geluidshinder valt ook de hinder van laag frequent geluid (LFG). Dit is geluid met een frequentie van ongeveer 20 à 200 Hz. Hinder door Lfg treedt vaker op bij mensen van middelbare leeftijd, vooral bij vrouwen. Bij het ouder worden krijgt het oor namelijk een andere gevoeligheid voor geluidsfrequenties, waaronder een verhoogde gevoeligheid voor Lfg. Lfg wordt vaak omschreven als een zware bromtoon of een dieselend geluid en kan worden ervaren als een druk op de oren, het hoofd en de borst. Externe bronnen van Lfg kunnen oa. zijn ventilatoren, pompen, airco, vrachtverkeer, ...
Lawaai kan een direct effect hebben op onze gezondheid door een aantasting van ons gehoor. Zeer hoge geluidsbelasting gedurende een lange periode kan immers onomkeerbare schade aanrichten waardoor men minder Hinder goed gaat horen. Ook slaapstoornissen of communicatieproblemen kunnen zeer herkenbare problemen betekenen.
Meestal zijn de effecten van lawaai echter minder drastisch: men ervaart de hinder als vervelend maar heeft daarom nog niet onmiddellijk voelbare gezondheidsklachten. Toch kan geluid ook een invloed hebben op ons algemeen welzijn, zelfs zonder dat men er subjectief last van heeft. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er vanaf bepaalde kritische gezondheidsgrenswaarden steeds negatieve gezondheidseffecten. Dit komt omdat het lawaai inwerkt op ons autonoom zenuwstelsel. Alle beschreven schadelijke hart- en vaatziekten staan onder controle van dit autonoom zenuwstelsel. Daarnaast kunnen ook nog heel wat andere secundaire gezondheidseffecten, zoals stress, moeheid, zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, ... (mede) veroorzaakt zijn door de geluidsoverlast die we ondervinden.