TenneT, de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet, heeft samen met Holland Railconsult een nieuw concept voor hoogspanningslijnen ontwikkeld. Het nieuwe ontwerp heet Wintrack (zie foto), en bestaat grotendeels uit kunststof (in plaats van metaal), en zorgt voor een kleiner magneetveld dan de huidige masten. Met de nieuwe constructie komt TenneT tegemoet aan de aangescherpte richtlijnen van het ministerie van VROM.
De mast is flink kleiner dan de huidige metalen constructies en oogt een stuk gestroomlijnder. De mast is in aanschaf wel duurder, maar vergt minder onderhoud.
Meer informatie:
- persbericht : 'TenneT en Holland Railconsult ontwikkelen hoogspanningslijn met kleiner magnetisch veld' (18 mei 2005)
- brochure Wintrack: 'Nieuwe hoogspanningslijn met gereduceerd magnetisch veld' (1 juni 2005)
- website TenneT : www.tennet.org
TenneT en Holland Railconsult ontwikkelen hoogspanningslijn met kleiner magnetisch veld
woensdag 18 mei 2005
TenneT presenteert samen met Holland Railconsult een nieuw concept voor hoogspanningslijnen met een veel kleiner magneetveld dan bij bestaande lijnen. Het innovatieve ontwerp heet Wintrack. Er wordt gebruik gemaakt van masten die grotendeels van kunststof zijn en nog maar voor een klein deel uit metaal bestaan. De ontwikkeling is belangrijk omdat het Ministerie van VROM met het oog op magneetvelden een aangescherpte richtlijn wil vaststellen die nieuwbouw bij bestaande hoogspanningslijnen in een groter gebied niet meer toestaat. Bovendien beperkt de richtlijn ook de ruimte voor het aanleggen van nieuwe lijnen. Bij een hoogspanningslijn van 380 kV mag volgens de nieuwe richtlijn op een grondstrook van circa 300 meter rond de hoogspanningslijn geen nieuwe bebouwing komen. Bij het Wintrack-concept is dit slechts 75 meter.
Wintrack-lijn krijgt kunststofmasten
De innovatie van de nieuwe Wintrack-hoogspanningslijn met een sterk gereduceerd magneetveld biedt perspectief in een dichtbevolkt gebied waar ruimte een schaars goed is. Het bouwen van nieuwe hoogspanningslijnen kan met de huidige techniek en de verscherpte richtlijn van VROM alleen nog maar tegen veel hogere kosten. Ten opzichte van het alternatief van het ondergronds aanleggen van een hoogspanningsverbinding (verkabeling) is het nieuwe concept veel minder kostbaar.
De nieuwe Wintrack-masten zijn een stuk kleiner dan de bestaande masten en ogen veel vriendelijker. Ze zullen qua investering duurder zijn dan de huidige stalen hoogspanningsmasten. Een groot voordeel van kunststofmasten is echter dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Dat bespaart kosten op de langere termijn en is bovendien minder milieubelastend. Minder onderhoud verbetert ook de leveringszekerheid omdat de nieuwe lijn minder vaak uit bedrijf hoeft.
Blootstelling van mensen aan elektrische en magnetische velden vindt plaats op vele manieren, bijvoorbeeld bij het gebruik van een scheerapparaat, een haardroger, een pc of een magnetron. De mogelijke effecten van magnetische velden leiden tot maatschappelijke zorg en discussies. Het voorzorgsbeleid van VROM is erop gericht te voorkomen dat mensen langdurig worden blootgesteld aan magnetische velden van hoogspanningslijnen. Momenteel wordt een richtlijn gehanteerd van 100 microtesla (de eenheid waarmee de sterkte van een magneetveld wordt aangegeven). TenneT zelf hanteert al langer een referentiewaarde van 20 microtesla. Maar in de nieuwe regeling gaat het Ministerie van VROM uit van een veel lagere waarde van 0,4 microtesla voor nieuwbouwplannen in de buurt van hoogspanningslijnen.
In de tweede helft van dit jaar volgt een uitgebreid testprogramma voor Wintrack. Na succesvolle afronding hiervan wordt in 2006 een prototype gebouwd en volgt een praktijktest met een complete 1500 meter lange lijn.