Waterhuishouding nesselande
Inleiding
Op uitnodiging van het Platform Achternesse is er op 3 juli jongstleden door het Hoogheemraadschap van Schieland een informatieavond verzorgd over de waterhuishouding in het plangebied van de nieuwe wijk Nesselande. Inleidingen werden gehouden door de heer de Rooy en mevrouw Westera, respectievelijk bestuurslid en beleidsmedewerker van het hoogheemraadschap.
Besproken onderwerpen
Tijdens de bijeenkomst is ingegaan op Schielands taken in de waterhuishouding, op de afstemming die plaatsvindt met de gemeente Rotterdam, op de veranderingen die zullen worden aangebracht in het watersysteem en op de waterkwaliteit. Ook de bijzondere situatie langs de lintbebouwing is uitgebreid ter sprake geweest. Dit verslag gaat met name in op de concrete inrichting van de nieuwe wijk, voor zover dat het water betreft.
Het plangebied
Het plangebied van Nesselande strekt zich uit van de Middelweg (Eendragtspolder) in het noorden tot rijksweg 20 in het zuiden, en van de ringvaart van de Zuidplaspolder in het oosten tot de Zevenhuizerplas en de wijk Zevenkamp in het westen. Het plangebied heeft een oppervlakte van ongeveer 400 ha en is/was in gebruik als landbouwgrond. In de toekomst zal er een nieuwe wijk worden aangelegd met een oppervlakte van ongeveer 230 ha en daarnaast zal de Zevenhuizerplas worden uitgebreid met ongeveer 100 ha. Dit betekent een verdubbeling van de huidige oppervlakte van de plas.
Veel veranderingen in de waterhuishouding
Door realisatie van Nesselande zal er veel gaan veranderen in de waterhuishouding van het gebied. Een belangrijk deel van de bestaande watergangen zal worden gedempt, is zelfs al gedempt, en ter vervanging van al dat water zal er een geheel nieuw watersysteem worden aangelegd. Het plangebied ligt in twee verschillende polders. Ondermeer om waterkwaliteits-redenen is besloten voor Nesselande één watersysteem te realiseren. Dit betekent het opheffen van de huidige polderscheiding, de Huismanskade. Er zal een nieuw flexibel waterpeil worden ingesteld, met een hoogste peil van 5,95 meter beneden de zeespiegel en een laagste peil van 6,10m beneden de zeespiegel. Dit nieuwe peil is ongeveer 30 50cm hoger dan het huidige peil en zal worden ingesteld in de verwachting dat dit een verbetering van de waterkwaliteit met zich mee zal brengen.
Het nieuwe watersysteem (zie ontwerptekening)
Het nieuwe watersysteem voor Nesselande zal bestaan uit een hoofdwatergangenstelsel, waarin circulatie van water kan plaatsvinden. Op zeer beperkte schaal worden er buiten dit circulatiesysteem enkele kleinere watergangen aangelegd. In de noordoosthoek zal een afvoerwatergang worden aangelegd. Deze loopt vanaf de Groenebrug, achter de lintbebouwing langs, tot de tocht langs de Middelweg die het water afvoert naar het gemaal Leemhuis-Stout, waar het vervolgens wordt uitgeslagen op de Rotte. Een ander afvoerpunt is gelegen in de zuidwesthoek van het plangebied. Vanaf daar kan overtollig water via gemaal P.D.Kleij worden afgevoerd op de Ringvaart van de polder Prins Alexander. De wateraanvoer zal, afhankelijk van de situatie plaatsvinden vanuit de Zevenhuizerplas of vanuit de Ringvaart van de Zuidplaspolder. Uitgangspunt hierbij is dat nadelige effecten op de waterkwaliteit van de Zevenhuizerplas moeten worden voorkomen.
De meest in het noorden gelegen wijk zal in een soort eilandenstructuur in de Zevenhuizerplas worden gesitueerd. Omdat realisatie van een dergelijke wijk risicos voor de uitstekende waterkaliteit van de plas met zich meebrengt doet de gemeente Rotterdam momenteel een uitgebreid onderzoek naar de gevolgen voor de Zevenhuizerplas. De Zevenhuizerplas zal ten behoeve van de waterkwaliteit als geïsoleerde plas worden gehandhaafd. De plas heeft een ander waterpeil dan het circulatiesysteem in de nieuwe wijk en dat zal in de toekomst zo blijven, ook als er in de plas een vorm van voorraadbeheer zal worden toegepast, zoals dat momenteel in de pijplijn zit.
De waterhuishouding langs de lintbebouwing (zie ontwerptekening)
De watergangen langs de lintbebouwing zullen in principe, mede ter bescherming van funderingen, gehandhaafd blijven op dezelfde plaats en met hetzelfde peil. Deze watergangen worden dan ook niet verbonden met het hoofdwatersysteem van Nesselande. De wateraan- en afvoer naar de verschillende watergangen blijft gegarandeerd, maar kan in de toekomst afkomstig zijn van een andere bron dan nu het geval is. Ook particuliere inlaten ten behoeve van peilhandhaving van plaatselijk hoger gelegen watergangen nabij deze lintbebouwing blijven gehandhaafd. Eén en ander betekent overigens dat de waterkwaliteit onveranderd blijft.
Indien er zich door toedoen van het project onverhoopt wijzigingen voordoen in de waterpeilen kan men zich gedurende de realisatiefase van Nesselande vervoegen bij de gemeente Rotterdam. Na realisatie van de wijk zal Schieland weer aanspreekpunt zijn.
|
|